П`ятниця, 26.04.2024, 05:53 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Січень » 15

          Традиція щедрування в Україні тягнеться із давніх часів. Втім, відколи саме, етнографи у відповіді не сходяться. Новорічна пісенність в Україні вважається однією з найменш вивчених. Що відомо, то це приуроченість щедрівок до обряду святкування Нового року за старим стилем. Їх співають після заходу сонця з 13 на 14 січня. Родина в цей день готується до щедрого вечора. За традицією, господар прибирає обійстя, а господиня готує вечерю. У щедрий вечір на столі має бути 12 страв, серед них – обов’язкова друга щедра кутя (перша була багата різдвяна). Крім того, цього вечора пекли млинці, пироги та вареники, щоб ними пригостити щедрувальників та посівальників.

          Саме цього дня, 13 січня, учні нашого навчального закладу привітали жителів села веселими щедрівками!!!

... Читати далі »

Переглядів: 339 | Додав: magor08 | Дата: 15.01.2018

          13 січня - Щедрий Вечір та свято Маланки

          За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), - Щедрий Вечір. Це - залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки. Щедрим або багатим називався в українців цей вечір. Цього дня готували багатий святковий стіл, а до кожної хати приходили щедрувальники.

І у нашому закладі з нагоди Меланкування, 11 січня  Коваленко Ю.В. провела віртуальну екскурсію про традиції та звичаї даного свята, а після діти  разом з Яковлевою О.В. розучили щедрівки для того, щоб привітати жителів села.

... Читати далі »

Переглядів: 596 | Додав: magor08 | Дата: 15.01.2018